Het spelen van videogames is allang niet meer iets voor enkel de nerds of outcasts onder ons en wordt tegenwoordig (gelukkig!) stukken serieuzer genomen. Zelfs scholen zijn het als leermiddel gaan gebruiken, om niet eens te spreken over de hogere prijzenpotten bij esports-evenementen dan traditionele sporten. Professionele gamers en streamers worden zelfs als beroemdheden beschouwd. Nu de industrie groeit tot meer dan 100 miljard dollar aan waarde (dat is meer dan de filmindustrie), is gaming meer mainstream dan ooit tevoren, en er is geen beter moment geweest om in te stappen dan nu. Hier zijn enkele tips voor degenen die een duik willen nemen in de wondere wereld van videogames.
Stel je budget vast
Voordat je begint, wil je weten hoeveel je kunt uitgeven – zoals de meeste goede dingen in het leven, kost het spelen van games geld. Het hoeft echter niet veel te kosten, afhankelijk van waar je wilt beginnen. Ook kun je ervoor kiezen om klein te beginnen en in de toekomst meer geld uit te geven aan het upgraden van je installatie. Het is echter belangrijk je budget te kennen, omdat dit van invloed is op het soort games dat je kunt spelen én waarop je ze speelt. Leuk bijvoorbeeld als je besluit de nieuwste Call Of Duty te willen kopen, maar kan je pc het wel echt aan? En wil je niets liever dan je gamehelden opvolgen en lange marathons spelen? Dan is investeren in een goede gamestoel van essentieel belang.
Besluit wat voor soort games je wilt spelen
Er is een overvloed aan games, variërend van sport tot shooters tot platformgames – de genres zijn eindeloos. Als je de exacte titels weet die je wilt spelen, heb je een goed begin, maar zelfs als je dat niet weet, is dat geen ramp. Een goed idee is om een aantal lijsten met populaire games online te bekijken en wat video’s of Twitch-streams te bekijken om te zien of ze je interesse wekken. Je zou online kunnen zoeken naar de genres die je leuk vindt en kijken welke games verschijnen. Een snelle zoekopdracht naar fantasy games in de open wereld zou je bijvoorbeeld in de richting wijzen van spellen als The Elder Scrolls of The Witcher-serie. Als je weet welke games je leuk vindt, wordt de basis gelegd om je gaming-setup op gang te krijgen.
Kies je platform
Deze beslissing leunt zwaar op zowel je budget als je favoriete gametitels, aangezien de kosten enorm variëren tussen platforms en het feit dat bepaalde games alleen beschikbaar zijn op bepaalde platforms. Als algemene regel geldt dat de kosten als volgt gaan: mobiel gamen is het gemakkelijkst en goedkoopst, pc-gaming is meestal duurder en console-gaming zit ergens in het midden.
Mobiel gamen is geweldig vanwege de toegankelijkheid. Een smartphone heb je hoogstwaarschijnlijk al en de installatiekosten worden teniet gedaan. Smartphonegames zijn vaak goedkoop of zelfs gratis. Voor de echte gamer is zo’n scherm met grote kans wel te klein; je krijgt immers maar een fractie mee, zelfs al speel je een ‘echte’ game als Fortnite.
PC-gaming is het breedste van alle manieren om te gamen. De kosten kunnen variëren van minimaal tot astronomisch, afhankelijk van je behoeften. Nieuwere pc-games, vooral grote studio-releases, zijn over het algemeen zeer arbeidsintensief. Dit is waar de kosten bij komen kijken. Een gaming-pc zal met een grote marge een hoger prijskaartje hebben dan andere platforms, maar ze presteren doorgaans beter en zien er beter uit. Het fijne hiervan is dat je als je eenmaal een goede game-pc en wat basic apparatuur hebt, je de rest kunt upgraden. Misschien heb je niet direct budget voor een kwalitatief game bureau, maar volstaat je huidige tafel of bureau prima. Dit kun je eenvoudig later uitbouwen.
Console-gaming is de meest ‘gamergerichte’ keuze van alle platforms, omdat als je een console koopt, je het alleen doet om games te spelen. Je zult dan wel weer een weloverwogen keuze moeten maken tussen Playstation, Nintendo en Xbox.
Tot slot: vergeet deze ‘randzaken’ niet
Natuurlijk zijn er nog een aantal extra stappen om rekening mee te houden. Een goede internetverbinding is bijvoorbeeld cruciaal voor het spelen van online games. Je hebt allereerst een stabiele verbinding nodig, en het is ook belangrijk om te bedenken dat veel games alleen digitaal zijn en grote downloads vereisen die tijd en geld kunnen kosten. Ook randapparatuur is belangrijk, zoals een gaming headset als je online met teamgenoten wilt chatten. Er zijn ook veel groepen en community’s van gamers op socialemediaplatforms zoals Facebook, wat erg nuttig kan zijn voor het krijgen van advies en het vinden van gelijkgestemde mensen om mee te gamen.
Uiteindelijk is gamen bedoeld als een plezierige hobby, maar het kan ook zoveel meer zijn dan dat: een passie die wordt gevoed door eindeloos avontuur en onvergetelijke herinneringen die door zovelen over de hele wereld wordt gedeeld. Hoe je ook kiest om te gamen, je zult er hoe dan ook plezier aan beleven.