Een Custom Game PC Samenstellen

Het kan een zoektocht zijn om de perfecte game pc te kopen online. Met zwetende handjes zelf een computer in elkaar zetten is een optie maar koop je dan wel de juiste onderdelen? Het zelf in elkaar zetten van de computer is een uitdaging en wat als je iets verkeerd doet en de garantie verspeeld?

De gemiddelde pc gamer is geen hardware geek, maar wilt toch de laatste games optimaal kunnen spelen. Zelf het uiterlijk van zijn game computer kiezen (met of zonder RGB), zelf de keuze hebben welk merk en type processor erin moet komen, net zoals het moederbord, het RAM geheugen en natuurlijk heel belangrijk de videokaart.

Zelf je eigen game pc samenstellen is een must, techneuten gaan dan voor jou op maat de computer bouwen, installeren, benchmarken en stress-testen en dan goed verpakt versturen. Thuis kun je met een breede glimlach je game computer uitpakken, aansluiten en jawel je games installeren. Je krijgt 4 jaar garantie op de computer zonder rare voorwaarden en mocht je ooit iets willen upgraden dan staat het je vrij om het zelf te doen, of je gaat met de computer terug naar de winkel waar ze het ook voor je kunnen doen natuurlijk.

Je game pc samenstellen bij een systeembouwer heeft dus een hoop voordelen. Zeker als je en probleem krijgt met je game pc en je komt er zelf even niet uit. Dan is het fijn dat je gelijk terecht kunt met al je vragen.

Prestaties van een Game PC

De prestaties zijn niet alleen afhankelijk van de videokaart van de game computer. Ook de andere onderdelen: Processor, RAM-Geheugen en de chipset van het moederbord zijn deels verantwoordelijk voor de ingame prestaties. Een gloednieuwe NVIDIA RTX 3080 videokaart heeft namelijk wel een krachtige basis nodig om volledig tot zijn recht te komen. De allerkrachtigste processor (Intel i9 of AMD Ryzen 9) is meestal geen vereiste. Een voor games nagenoeg net zo krachtige Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 is vaak meer dan krachtig genoeg om geen bottleneck te vormen voor de prestaties van een nieuwe NVIDIA RTX 30-serie videokaart. Een gegronde reden om wel voor een mega krachtige processor te kiezen is, als je naast gaming de game pc ook gebruikt voor het renderen van video’s.

Het RAM geheugen van de computer is ook deels van invloed op de ingame prestaties. De nieuwe AMD Ryzen 5000 serie processoren hebben hier het meeste baat bij. Wat de prestaties te goede komt is snel RAM geheugen van bijvoorbeeld 3600 Mhz. Standaard DDR4 geheugen werkt met een snelheid van 2133 Mhz. Bij INTEL processoren is de snelheid van het RAM geheugen minder van invloed op de prestaties.

Verder is de grote van het RAM geheugen indirect van invloed op de game prestaties. Als de computer te weinig RAM geheugen heeft omdat dit al in gebruik is door andere programma’s dan heeft dit negatieve invloed op de game die je speelt. 16GB RAM is in 9 van de 10 gevallen voldoende. Let op bij het samenstellen over hoeveel RAM slots het moederbord beschikt, bij 4 of meer ben je later nog in staat dit eenvoudig (te laten) uitbreiden mocht je ooit te kort komen.

Premium RAM modules beschikken tegenwoordig ook vaak over RGB verlichting. Deze kun je volledig naar eigen smaak instellen of van kleur laten wisselen met verschillende RGB effecten. Beschik je over een RGB behuizing of FANS dan kun je bijvoorbeeld met Corsair ICUE in Windows alle RGB verlichting beheren.

Genoeg gelezen? Wil je nu zelf aan de slag en een game pc samenstellen, kies uit een basis model en pas deze volledig aan naar jouw persoonlijke gaming wensen.